Ondernemers willen gecompenseerd worden door de provincie vanwege tramdebacle

Een vijftal ondernemers uit Nieuwegein willen gecompenseerd worden door de Provincie vanwege het tramdebacle-SUNIJ-lijn. Naast ondernemers in Nieuwegein zijn er ook ondernemers uit IJsselstein en Utrecht die hun omzet hebben zien dalen vanwege het niet rijden van de tram. Dat meldt gedeputeerde Arne Schaddelee in antwoord op vragen van de provinciale VVD. Hoeveel compensatie de ondernemers zouden moeten krijgen, moet nog worden bepaald. Een jurist gaat met de ondernemers om tafel om te kijken welke schade te herleiden valt aan een vergunningsblunder van de provincie.

Doordat ambtenaren de juiste papieren niet op orde hadden kan de sneltram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (SUNIJ) al maanden niet rijden, terwijl werkzaamheden van een grote renovatie bijna zijn afgerond. Die stukken zijn bij Schaddelee weg gehouden. Door de blunder heeft de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) geen groen licht gegeven om de tram te gebruiken toen de renovatie deze zomer was afgerond.

Excuses
Om excuses te maken wil Schaddelee niet alleen de portemonnee trekken voor reizigers, maar ook voor getroffen ondernemers. Sommige haltes liggen bij drukbezochte winkelcentra, zoals Cityplaza in Nieuwegein waar Kees Bont van De Volendammer vishandel zwaar gedupeerd is. Bont moest zelfs zijn zoon ontslaan en zijn huis verkopen om het hoofd boven water te houden. Bont zit met zijn vishandel pal naast de tramhalte aan de Passage 77 in de binnenstad van Nieuwegein. Waar het vroeger druk was met winkelend publiek, is door het wegvallen van de tram erg stil geworden in het gebied waar de Volendammer vishandel zit.

Kees Bont is niet de enige gedupeerde in Nieuwegein die gecompenseerd wil worden. Ook Vermaas Brillen, Atlas groente en bakkerij Karadag zeggen gedupeerd te zijn.

Het gebied waar normaal de tram stopt ligt er momenteel troosteloos bij in Nieuwegein

De afgelopen weken hield de gedeputeerde twee online sessies met meerdere ondernemers, waarbij een aantal aangaven gecompenseerd te willen worden. Het gaat om zo’n vijf ondernemers in Nieuwegein, twee uit Utrecht en eentje in IJsselstein.

“Het compenseren van de gedupeerde ondernemers is een juridisch traject. Dat moet goed kunnen worden verantwoord”, zegt Schaddelee. “We gaan daar niet in zitten draaien: er zijn oorzaken bij de provincie en als dat juridisch aantoonbare schade is dan lopen wij daar niet voor weg.”

Gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) is portefeuillehouder binnen de provincie Utrecht voor: Communicatie. Mobiliteit, Participatie, Recreatie en Toerisme, Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk